Att en tand kan gå sönder är något som många inte reflekterar över då det är en såpass stark del av vår kropp. Men om olyckan skulle vara framme och tanden skulle skadas genom yttre våld eller av att man råkar bita sönder den kan det orsaka olika problem. Ytterligare skada kan ske om tanden lämnas obehandlad, då den är i ett sårbart skick, och därför är det viktigt att behandla skadade tänder så fort som möjligt.
Om delar av en tand är borta blottläggs tandbenet och i värsta fall hela tandnerven, vilket gör tanden mycket känslig för temperaturskillnader, såpass att det kan leda till svår tandvärk.
Trasiga tänder har förmodligen vassa kanter, vilka kan såra tungan och munslemhinnan där olika typer av bakterier kan få fäste. Om bakterierna får fäste i tanden kan dem infektera tandroten, vilket ger ytterligare tandvärk utöver skadan.
Hur man bör agera
Man bör söka hjälp för alla typer av tandskador, och i första hand hos sin ordinarie tandläkare. Om man inte kan få eller har kontakt med tandläkaren så söker man upp den jourhavande tandläkaren. I en del landsting kan man ringa 112 och fråga efter den jourhavande tandläkaren, men det går även bra att använda Tandläkare.se och deras tjänst för akut tandvård.
Metoder och behandlingar
Det finns flera välfungerande metoder för att laga skadade eller avbitna tänder. Vilken man använder beror helt på hur skadan ter sig och hur den kom till. Men om tanden är alltför skadad ersätts den med en lagning eller en konstgjord tand, en så kallad krona.
Om det endast är en mindre skada i tanden, eller en ”grop”, så är ofta kompositfyllning ett bra alternativ. Plastmaterialet komposit innehåller keramikpartiklar som absorberas färgmässigt av den ursprungliga tanden, alltså syns lagningen väldigt lite. Kompositfyllningen fungerar utmärkt om en mindre skada eller hål ska lagas och är även ett ekonomiskt alternativ till porslin.
Om tanden är så pass trasig att dess innersta del, kallad för pulpan, är skadad så måste en rotfyllning utföras. Man får lokalbedövning under ingreppet. Behandlingen innebär att tandläkaren borrar tanden ren från karies och avlägsnar den inflammerade tandnerven. Tandrötternas kanaler försluts med ett gummimaterial innan tandläkaren påbörjar en vanlig lagning av tanden. Efter slutförd behandling finns inte längre någon nerv som kan ge upphov till tandvärk.
Har tanden däremot gått sönder för djupt ner under tandköttet så kan en rotfyllning inte vara tillräckligt. Detsamma gäller om hålet i tanden är för stort. I det läget måste tandläkaren dra ut den, men i praktiken så dras den inte ut utan vickas försiktigt loss under lokalbedövning. Ett tandimplantat är möjligt efter att en tand dragits ut, med en så kallad krona som monteras i käkbenet. En bro enligt Brånemarksmetoden kan också ersätta tanden.