Influensa är för många människor en regelbunden besökare som kommer varje vinter och som aldrig verkar gå att undvika. Särskilt svårt är det att undvika influensa eftersom den förändras varje år. Symtomen liknar en förkylning men kan även vara kräkningar, huvudvärk och mer långvarig feber. Till mångas hjälp så finns det dock vaccin mot influensa som brukar hjälpa.
Hjälper många
De flesta människor som tar ett vaccin mot influensa slipper helt att bli sjuka, en del blir dock fortfarande drabbade men då i en mildare grad. För vissa som tar vaccination mot influensa så hjälper vaccinet inte helt och hållet, men då blir den drabbade åtminstone inte helt insjuknad, utan brukar klara sig med några få symtom. En vaccination mot influensa brukar vanligtvis innehålla tre olika sorters influensavirus, eftersom influensan som kommer årligen sällan är densamma. Just år 2014-2015 så innehåller vaccination mot influensa även vaccinet mot svininfluensa eftersom den har återkommit. Det är dock inte samma sorts vaccin som gavs ut under epidemin 2009.
2015 har fått ett oerhört starkt influensavirus att ta itu med och många av de som vaccinerar sig blir fortfarande sjuka. Viruset är så starkt att Folkhälsomyndigheterna till och med har varnat för en ökad risk för epidemi. Många medier rapporterar såsom GP, Svenska Dagbladet och SVT att Trots att många som tagit vaccination mot influensa ändå blir sjuka så är det uppmanat att fortsätta vaccinera sig. Vaccinet kan nämligen lindra sjukdomen och den förvärrar ingenting så om man är i riskgruppen så bör man ta vaccinet. Riskgruppen för att få influensa är personer över 65 års ålder, gravida, människor med hjärt- eller lungsjukdomar och överviktiga för att nämna några.
Kan gravida ta vaccination mot influensa?
Det medföljer inga risker för en gravid kvinna att ta en vaccination mot influensa, däremot ska vaccinationen inte tas i form av nässprej, utan som spruta. Om du är gravid och vill ta vaccination mot influensa så är det dock bäst att göra under den senare delen av din graviditet. Influensavaccinet har störst effekt om den tas några få veckor innan sjukdomen bryter ut. Tas vaccinet dessutom under den andra hälften av graviditeten så får även barnet ett bra skydd mot influensa. Trots att många förkylnings- och influensavirus ofta sprids på dagis och i skolor så brukar vaccination mot influensa sällan ges till barn. Har du däremot barn med flerfunktionshinder eller ett nedsatt immunförsvar så kan vaccinationen vara bra. För ungdomar över 18 års ålder kan vaccination mot influensa tas i form av nässpray.
Influensaviruset kan verka läskigt eftersom det har en så hög smittorisk, men de allra flesta behöver inte oroa sig. De människor som avlider på grund av influensa är oftast äldre personer med nedsatt immunförsvar. Det är sekundärinfektioner som orsakar dödligheten, inte själva influensan. För att hindra spridningen av viruset så är det en god hygien som gäller. Tvätta händer flera gånger om dagen och bär även med dig en handsprit som du kan använda ofta. Om du behöver nysa eller hosta så är det bäst att du gör det i armvecket. Risken är annars att du nyser i handen och tar på handtag, räcken och bord och för då smittan vidare.